torstai 14. maaliskuuta 2013

Uusia tuulia

Istuin pitkästä aikaa koulun penkillä oppimassa ja omaksumassa uusia tuulia. Lahden Oppimiskeskus Fellmanniassa järjestettiin 12 - 13.3.2013 luentopäivät "Pelillisyys ja sen pedagoginen hyödyntäminen opetuksessa ja oppimisessa". Paljon tuli pohdittavaa, uusia ajatuksia ja sovellettavaa. Pääaiheina olivat pelillisyyden ja QR-koodien hyödyntäminen opetuksessa.

Vaikka itse toimin kehitystehtävissä, opettaminen on vielä hyvässä muistissa ja aivot raksutti, että miten näitä voitaisiin ottaa käyttöön myös omassa oppilaitoksessa. Pelipedagogiikka antaa paljon mahdollisuuksia, mutta vaatii myös opettajalta paljon. Pelillisessä oppimisessa osallistujat saadaan osallistumaan, mutta jotta homma menisi asianmukaisesti läpi, ohjaajan pitää osata pitää langat käsissä. Roolipeleissä taas pitää heittäytyä ja laittaa itsensä likoon, jolloin koko ryhmä voi saada paljon.

QR-koodien hyödyntämisellä on lähes rajattomat mahdollisuudet sekä yritysmaailmassa että opetussektorilla. Vielä syksyllä 2012 ajattelin, että kuoleva mikä kuoleva koko formaatti. Nyt kun asiaan on syventynyt,  mielessä pyörii jos jonkinlaisia ajatuksia. QR-koodien luominen on helppoa, samoin koodin linkittäminen kohteeseen. Nykyiset mobiililaitteet lukevat niitä jo laitteessa vakiona olevalla sovelluksella ja ainahan voi sellaisen asentaa omaan älypuhelimeen tai tablettiin, vieläpä ilmaiseksi.

Käyttösovelluksina mainittakoon vaikkapa Helsingin kaupungin bussi- ja ratikka-aikataulut, jotka voidaan hakea omaan puhelimeen pysäkeillä olevilla qr-koodeilla. Tai jos eri matkakohteiden nähtävyydet kiinnostavat, nähtävyyksien yhteydessä olevat qr-koodit. Suuntaa kännykkä koodiin ja kohta sinulla on ruudulla kohteen tiedot. Mielikuvitus liikkeelle ja sovelluksia miettimään.

Itse ajattelin QR-koodeja kiinteistöhuollon ja -hallinnan osalta. Kaikilla tiloilla olisi oma QR-koodinsa, joka antaa käyttötarkoituksen ja -oikeuksien mukaan tilatietoa. Tai vaikkapa tilan varausjärjestelmä olisi QR-koodin takana. Miettikää miten paljon nopeammin asiat hoituisivat, ja ilman turhia puheluita.

Tästä rohkeasti tutustumaan aiheeseen. Ei muuta kun suuntaat tablettisi tai älykännykäsi kameran QR-koodiin ja katsot mitä tapahtuu (edellyttäen, että sinulla on laitteessasi QR-koodin lukijasovellus päällä). Kumpaankin laiteryhmään saa ilmaisia QR-koodin lukijoita, jos sitä ei ole asennettuna. Zoomaillaan!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti